Yürütmeyi durdurma Avdan’ı durduramadı: ‘Şirket cayır cayır çalışıyor’
İZMİR – Denizli’nin Tavas ilçesinde bulunan Avdan Mahallesi’nde köylülere ait taşınmazlar, 2022 yılında maden faaliyeti için Cumhurbaşkanı Kararı ile kamulaştırıldı. Bölge halkı tarafından Cumhurbaşkanlığı ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) karşı açılan davada ise Danıştay 6’ıncı Dairesi, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Söz konusu karar Cumhurbaşkanlığı’na, MAPEG’e ve müdahil şirket olan Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’ye tebliğ edildi. Aradan geçen bir yıldan fazla sürenin ardından ise söz konusu şirketin mahkemenin kararına rağmen çalışmalarını devam ettirdiği ortaya çıktı.
AVDAN PLATFORMU: ZEYTİNLİKLER KESİLEREK DOĞA KATLİAMI YAPILIYOR
Geçtiğimiz günlerde bölgede mahkeme kararına rağmen yapılan çalışmalara ilişkin açıklama yapan Avdan Platformu bileşenleri, “Danıştay’ın yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararının uygulanmadığı her saniye hukuk garabeti yaşanmakta, tüm Avdan köyü sakinlerinin mülkiyet hakkına tecavüz edilmektedir. İlgili madencilik şirketi tarafından zeytinlikler kesilerek doğa katliamı yapılmakta ve ülkemizin güzide tarım arazileri ile su kaynakları madencilik faaliyeti adı altında kirletilerek geri dönülemez şekilde yok edilmektedir. Avdan Köyünün acele kamulaştırılmasına ilişkin davada Danıştay tarafından verilen ve uygulanması elzem olan ‘yürütmeyi durdurma’ kararlarının vakit kaybedilmeden uygulanması adına, gerekli işlemlerin yapılmalı ve Danıştay kararının uygulanması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘HUKUKUN UYGULANMASINI İSTİYORUZ’
Bölge halkının avukatı Avukat Ozan Orpak, ”Danıştay’dan Nisan ayında yürütmeyi durdurma kararı çıktığını, 5 Temmuz’da ise Danıştay 6’ıncı Dairesi’nde duruşmaya gittiklerini söyledi. Danıştay Başsavcılığı’nın verdiği mütalaa ile projenin iptalini istediğine dikkat çeken Orpak, “Zaten öncesinde de yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ancak şirket çalışmaya devam ediyor. Bahsettiğimiz bölge susuz tarımın dahi uygulandığı Türkiye’deki ender topraklardan bir tanesi. Bu süreçte orada iki adet su kaynağını kaybettik. Verimli tarım arazilerini kaybettik. 25-30 yıllık zeytin ağaçları sökülüyor” diye konuştu.
“Şirket hâlâ cayır cayır çalışmaya devam ediyor. Biz burada valilik, kaymakamlık, jandarma hepsine başvurduk” diyen Orpak, şöyle devam etti;
“Bu ülkede sadece hukukun uygulanmasını istiyoruz. Bir kömür işletmesi olan Avdan A.Ş.’nin hukuka uygun bir şekilde alanı terk etmesini istiyoruz. Biz bu topraklarda doğduk. Tek geçim kaynağımız olan tarımı elimizden almasınlar. Ülke ekonomisi tarımla geri kazanılacak. Üretmek istiyoruz”
‘MAHKEME KARARINA RAĞMEN ÇALIŞMALAR 6 AYDIR DEVAM EDİYOR’
Avdan Platformu’ndan Mehmet Öztürk ise gerekli başvuruları yaptıklarını söyledi. Hukukun uygulanmasını talep ettiklerini vurgulayan Öztürk, “Başvurular sonucu kolluk kuvvetleri yönlendirilmiş. Talimat verildiği söyleniyor. Yürütmeyi durdurma kararı olan parseller üzerinde 6 aydır çalışma devam ediyor. Normalde karardan sonra 1 ay içerisinde çalışmaların durması gerekir. Arsalar işgal edilmiş durumdaydı. Avgan ile ilgili en önemli talebimiz şu an hukukun uygulanmasıdır. Vatandaşın arsasından şirketin çıkmasını istiyoruz. Yaşanan durumun takipçisiyiz” diye konuştu.